Vlaštovky a Amazonky A. Ransoma pili "zázvorové pivo", což byla ve skutečnosti zázvorová limonáda.
Dnes se již tento nápoj na některých místech dá koupit i u nás, ale třeba i Vy zatoužíte si ho připravit sami.
Jak na to?
Potřeby:
- kousek čerstvého zázvoru
- pitná voda nebo minerálka
- citrón nebo pomeranč
- med nebo cukr
Příprava:
Oddenek zázvoru oloupáme, nastrouháme a dáme do sklenice čisté pitné vody na cca 2 hodiny vyluhovat. Pak ochucenou vodu přecedíme do konvice, přidáme sladidlo (a třeba také citronovou nebo pomerančovou šťávu), zamícháme a podáváme.
Množství všech přísad upravte podle chuti, doporučené množství cca 2 cm oddenku na 2 litry vody. Nastrouhaný zázvor lze použít opakovaně.
Podle MICHOPULU, H. Kuchařka Zpátky domů. Smart Press.